Cengiz Dağcı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Anıldı

Ünlü yazar Cengiz Dağcı, doğumunun 100. yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen bir program ile anıldı. 

7 Ekim 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilen programa; TRT Belgesel yapımcılarından aynı zamanda Cengiz Dağcı belgeselinin de yapımcılığını üstlenen Zafer Karatay, Cengiz Dağcı’nın Londra’daki son zamanlarında yanında bulunan ve Kırım Türkleri hakkında pek çok çalışmaya sahip Araştırmacı Melek Maksudoğlu ile Cengiz Dağcı çalışmaları ile bilinen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarımızdan Öğr. Gör. İsa Kocakaplan konuşmacı olarak katıldılar. 

Programda, Cengiz Dağcı belgeselinden bir bölüm katılımcılarla birlikte izlendi. Zafer Karatay, Kırım Türkleri’nin yaşadığı zulümleri anlatırken Dağcı’nın bu süreçte vatanından uzak kalmasının edebiyatına nasıl yansıdığını örnek olaylar ve metinler üzerinden dinleyicilere aktardı. 

Melek Maksudoğlu, “Cengiz Dağcı’nın Londra’sı” adlı konuşmasında Dağcı’nın 64 yıl geçirdiği şehri, yaşadığı evler, kullandığı istasyonlar, uğradığı eğlence mekânlarının fotoğrafları yoluyla dinleyicilere yaşattı. Dağcı’nın bir ömür geçirdiği Londra’nın eserlerinde nasıl yer bulduğundan söz etti. 
Öğr. Gör. İsa Kocakaplan, Cengiz Dağcı’nın Bahçesaray ziyareti sonrasında yazdığı ve asıl hali günümüze kadar ulaşamamış şiiri üzerine bir konuşma yaptı. Kocakaplan, Dağcı’nın şiir dünyası ve tarih anlayışı hakkında bu şiir üzerinden bulunduğu çıkarımları dinleyicilerle paylaştı. 

İKÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Vahit Türk de yaptığı kapanış konuşmasında, Cengiz Dağcı’nın Türk dünyası için önemini dile getirdi.

Panele, Türk Dili Edebiyatı Bölümü akademik kadrosu ve öğrencileri büyük ilgi gösterdi. 
 


Son Güncelleme Tarihi: Per, 10/10/2019 - 14:31